ďťż

alexisend

wlasnie wkleilam przepis na ziemniaczki imbirowe w moich ziemniaczanych wariacjach... przypomnialo mi to ze generalnie z kuchnia chinduska moze byc w polsce problem m.in. przyprawowy

[b]czy ktos moglby mi powiedziec jakie sa mozliwosci kupienia:[/b]
maki [i]chapatti[/i]
jest jeszcze jedna maka tylko musze znalezc tlumaczenie bo nie mam pojecia czy istnieje polski odpowiednik [i]chick pea[/i]

[i]swiezy imbir[/i]!

przyprawy:
[i]tumeric[/i] /kurkuma/ mielony
[i]kminek[/i] mielony
[i]kolendra[/i] mielona
a na dodatek mieszanka nazywana [i]garam masala[/i]

zeby nie bylo watpliwosci to te mielone oznaczaja konsystencje pudrowa, taka jak ma chilli, papryka czy pieprz ziolowy


[quote:6020943942="slava"]chick pea [/quote]

ciecierzyca
Ciecierzyca... Czyli do kupienia. Przyprawy w proszku kupisz bez problemu w supermarketach niekoniecznie na stoiskach orientalnych. Nawet kminek mielony Kamis sprzedaje. Problem z mieloną kolendrą, ale... ja mielę sama ziarenka i już.
Co do Garam masala - to zestaw przypraw. Absolutnie dowolnych. Przeczytałam to niedawno w jednej książce... Są Garam masala łagodne i ostre. Każdy może sobie zrobić sam. Ale do kupienia jest również. Niemniej jednak.... bazując na "Kuchni indyjskiej" Janiny Pałęckiej i Oskara Sobańskiego:

[b]Garam masala I:[/b]

4 łyżeczki kminku
2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
12 łyżeczek kolendry
1 łyżeczka ziaren kozieradki (do kupienia)
2 łyżeczki goździków
2 łyżeczki kardamonu
4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (chili)
4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

Uprażyć na suchej patelni kminek, kolendrę, pieprz i kozieradkę tak, aby ziarna zaczęły pękać i wydzielać mocny aromat, ale się nie przypaliły. Ostudzić. Zmielić w ręcznym bądź elektrycznym młynku, przesiać przez sito, jeszcze raz zmielić i jeszcze raz przesiać. Zmielić razem pozostałych 5 składników, przesiać, wymieszać starannie wszystkie przyprawy i wsypać do szklanego naczynie szczelnie zamykanego.

Wychodzi ok. 30 łyżeczek Garam masala.

[b]Garam masala II[/b]

8 łyżeczek czarnego pieprzu
8 łyżeczek goździków
8 łyżeczek kminku
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka drobniutko pokruszonych liści laurowych

Pieprz i kminek uprażyć na suchej patelni jak wyżej. Zmielić razem z resztą składników i przesiać dwukrotnie przez sito. Zsypać do szklanego słoja.

Ok. 30 łyżeczek przyprawy - dużo łagodniejszej i słodszej niż poprzednia.

[b]Garam masala III[/b]

8 łyżeczek kurkumy
4 łyżeczki kminku
4 łyżeczki ziaren kozieradki
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
24 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki maku
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki pokruszonych strączków czerwonej ostrej papryki

Uprażyć na patelni kolendrę, kminek, kozieradkę i pieprz jak wyżej. Zmielić z pozostałymi składnikami.

Ok. 40 łyżeczek przyprawy. Łagodniejsza niż wersja I, ale bardziej aromatyczna.

[b]Garam masala do jednorazowego użytku[/b]

½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki ziaren kardamonu
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
½ łyżeczki cynamonu
½ goździków
szczypta startej gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki uprażyć lekko na suchej patelni, ostudzić, drobno zmielić i przesiać przez gęste sito.
Tak przygotowana Garam masala nadaje się szczególnie do kari i innych potraw mięsnych.
ok ciecierzyca, ale mi chodzilo o make z ciecierzycy...
i nadal nie wiem co z maka chapatti?

Borgia to ty pisalas ze masz problemy z kupieniem kardamonu?
to takie podluzne dosc duze ziarenka? wygladajace jak pomarszczone ze starosci pistacje??
moge kupic wlasciwie w kazdym supermarkecie, jak chcesz to kupie dla ciebie


Ha ha ha... chyba się pogubiłam trochę. Faaaakt. Ziaren kardamonu nie widzę. Jakoś nie rzucają mi się w oczęta. Dlatego idę na łatwiznę. Ale szkoda, bo... coraz częściej trafiam na przepisy, gdzie ziarenka należy rozłupać. I się wkurzam. Tak bym sobie rozłupała...
Wrzucę dziś kurczaka na tapetę.
Mam pytanie, co mozna zrobic z maki gram flour. Czy ktos moze wie i podzieli sie przepisem? Bede bardzo wdzieczna....
http://aarathi78.canalblo...9/15/index.html
http://halkaphulka.com/ma...php?storyid=425

Niestety nie umiem przetłumaczyć...
[quote:5db4fa2f48="borgia"]http://halkaphulka.com/main/modules/recette/article.php?storyid=425
[/quote]

dwi łyżki mąki gram flour
2szklanki jogurtu
4szklanki wody
2zielone chilli
ok2 łyżek cukru do smaku
1 łyzeczka gorczycy i kminku
po ½ łyżeczki kurkumy mielonej i ""Zapaliczki cuchnącej "" <:P>
2łyzki klarowanego masła ghee
1 czerwone cziki pokruszone
4 curry leaves (kadi patta) (curry cośtam )
sól do smaku i kolędra do garnirowania (ozdobienia)

Wymieszaj jogur, mąkę grama i wodę w naczyniu i dobrze ubijaj tak żeby nie było zadnych grudek.. Dodaj świerzo siekaną zieloną chilli, curry, cukier i sól. Utrzymuj na małym płomieniu ok 5 minut albo do zagotowania. Gotować na małym ogniu...
W między czasie wyklaruj mało ghee (jak to zrobić niżej napisała Krista), dodaj gorczycę i kminek. Let them crackle <?>. Teraz ododaj asafoetida, czerwone chili, kurkume mieloną i smaż krótko na małym ogniu. Nastepnie dodaj to do mąki gram, gotuj na małym odniu około 4 miut co chwila poruszając (mieszając). Porcjować i garnirować krojoną kolendrą bezposredni przed podaniem.

Mam nadzieje ze ten przepis jest barziej podobny niż inny od orginału
Firley, bede wdzieczna jak dokonczysz:)

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-10-28, 10:35[/i] ][/size]
A te coniektore dziwne przyprawy mozna zastapic naszymi polskimi produktami? Np maslo ghee?? Czy ma ono cos specyficznego w smaku?? I co to jest cziki?
Firley... a może ziarna gorczycy? Pytam, bo we francuskim "moutarde" to przede wszystkim gorczyca, z której robi się "moutarde" czyli musztardę . Ale... żeby było łatwiej odróżnić, to podany jest zawsze rodzaj musztardy (z reguły jedzą Dijońską - ale jakoś się nie dziwię), a gorczycę zaznaczają jako suszoną lub ziarnistą właśnie.
Tak mi się jakoś nasunęło... Ale sprawdziłam i gorczyca po angielsku to mustard Więc pewnie gorczyca lub kmin rzymski czyli cumin. I znowu muszę poprawkę - 1 łyżeczka tych ziaren.

Coś jeszcze znalazłam:
http://www.syvum.com/cgi/...es/srcpy5.tdf?0
Joankow patrz maka z ciecierzycy :>
przepis w kuchniach swiata na cebulowe bajhis
[quote:20d32f35c3="Firley"]1 teaspoon(s) each of mustard seeds and cumin seeds (jakiaś ziarnista musztarda?) [/quote]
raczej gorczyca po polskiemu
tzn lyzeczka gorczycy /widzialam czarna w sprzedazy/ i lyzeczka kminku /ziarenek/

[quote:20d32f35c3="Firley"]asafoetida[/quote] nie mam pojecia co to

[quote:20d32f35c3="Firley"]turmeric powders [/quote] jak kto woli kurkuma mielona
Asafoetida - na polski to bedzie:
-Asafetyda, Zapaliczka cuchnąca

Link - tutaj mozna zobaczyc zdjecia tej rosliny: http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Feru_ass.html

Maslo ghee - maslo sklarowane, topimy maslo powoli i zbieramy "zolty kozuch" ktory sie pojawia w czasie topienia, a w garnuszku pozostaje nam czyste sklarowane maslo.
[b]borgia[/b], masz całkowita racje, po słowie mustard jest słowo seeds, co oznacza nic innego jak ziarenka. Czyli 1łyżeczka gorczycy.
[quote:9ed60b9e78="krista"]Asafetyda, Zapaliczka cuchnąca [/quote]
to da sie znalezc u nas?

PS. Przetłumaczone
[quote:73aab1581b="Firley"]4 curry leaves (kadi patta) (curry cośtam ) [/quote]
liscie curry
hm... nie widzialam jeszcze, musze sie rozejrzec

asafoetida - dzis bylam na zakupach widzialam w sloiczku - znaczy w sloiczku byl zamkniety pojemniczek z mielona 'zapalniczka cuchnaca' - ciekawe
a swoja droga to nigdy wczesniej nie 'rzucilo' mi sie cos takiego w oczy chociaz lubie sobie poogladac polki z przyprawami w sklepach
a dla zainteresowanych przyprawa byla firmy ktora zwie sie Bart

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-10-30, 22:50[/i] ][/size]
no bosko
takiego byka walnelam i dopiero teraz sie zorientowalam, wygladalo mi jakos nie tak ale nie moglam zaqmac o co chodzi,
a wydawalo mi sie ze moja wzrokowosc mnie nie zawodzi...

co za wstyd
chyba sprawdze w innych postach czy przypadkiem sie cos nie zaplatalo
[quote:46d29200a6="joankow"]Mam pytanie, co mozna zrobic z maki gram flour. Czy ktos moze wie i podzieli sie przepisem? Bede bardzo wdzieczna....[/quote]
ZUPA jogurtowa Cię interesuje?

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-12-13, 12:37[/i] ][/size]
Firley chyba chodzi i Kumin vel kminek rzymski a nie o nasz kminek

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2006-12-13, 13:03[/i] ][/size]
[quote:46d29200a6="slava"]wlasnie wkleilam przepis na ziemniaczki imbirowe w moich ziemniaczanych wariacjach... przypomnialo mi to ze generalnie z kuchnia chinduska moze byc w polsce problem m.in. przyprawowy

[b]czy ktos moglby mi powiedziec jakie sa mozliwosci kupienia:[/b]
maki [i]chapatti[/i]
jest jeszcze jedna maka tylko musze znalezc tlumaczenie bo nie mam pojecia czy istnieje polski odpowiednik [i]chick pea[/i]

[i]swiezy imbir[/i]!

przyprawy:
[i]tumeric[/i] /kurkuma/ mielony
[i]kminek[/i] mielony
[i]kolendra[/i] mielona
a na dodatek mieszanka nazywana [i]garam masala[/i]

zeby nie bylo watpliwosci to te mielone oznaczaja konsystencje pudrowa, taka jak ma chilli, papryka czy pieprz ziolowy[/quote]

wracając do pytania głownego
skąd jestes?
większosc tych przypraw dostaniesz w sklepach z orientalną żywnością
W mniejszych miejscowościach, większość wymienionych wyżej przypraw może nie być dostępna. Ale na wszystko jest rada, bo wiele można kupić w internecie. Poza allegro gdzie jest kilku sprzedawców orientalnych przypraw, można skorzystać z oferty sklepu cynamonowego: http://www.sklepcynamonowy.pl/
Witam,
widzę, że temat kuchni hinduskiej (indyjskiej) został troszkę zaniedbany, postaram się go podnieść. Prowadzę stronkę www.curryhouse.pl w 100% przeznaczony właśnie kuchnii indyjskiej. Chciałabym, żeby większe grono ludzi poznało tego typu jedzenie- bo jest naprawdę, smaczne i aromatyczne. Ale wy napewno zdajecie sobie z tego sprawę Macie jakieś pytania dotyczące tej kuchnii, postaram się odpowiedzieć na wszystkie:)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • degrassi.opx.pl