ďťż

alexisend

Żeby już nie zaśmiecać tematu z kuchnią francuską, założyłam nowy...
Poniżej umieszczam przepis na „Spaghetti z mięsnym sosem”, który niedawno przyrządziłam:
- 1 kg mięsa od szynki
- 3 cebule
- 0,5 kg pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- ostry ser żółty
- koncentrat pomidorowy 30%
- przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka)
- natka z pietruszki
- makaron spaghetti
Do drobno posiekanej zeszklonej na oleju cebulki dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czosnek rozgniatamy i razem z przyprawami (ilość według uznania) wrzucamy na patelnie. Gdy pieczarki z cebulką się podduszą to dodajemy do nich zmielone mięso. Często mieszając dusimy ok. 30 min. Do oddzielnego garnka wlewamy pół litra wody, gdy się zagotuje wrzucamy kostkę warzywną, oraz słoiczek koncentratu pomidorowego. Taką „zupkę pomidorową” wlewamy na patelnie z mięsem i często mieszając dusimy przez ok. 30 min. W razie potrzeby gdyby mięsny sos był za rzadki, można w ¼ szklanki wody rozprowadzić płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodać do sosu. Spaghetti ugotować al dente, porcje ułożyć na talerzu, polać mięsnym sosem, na drobnej tarce zetrzeć ser żółty i posypać natką z pietruszki. Smacznego


Jeszcze takiego niejadłem bżmi pysznie
znowu będzie ,ze sie czepiam
ale to nie jest przepis włoski

Włoch nie uzyje do sosu koncentatu ani zwykłego sera zóltego

warto koncentrat zastąpić przecierem lub pomidorami z puszki
a ser zólty parmezanem
i wtedy będzie bardziej włosko
Witajcie!!!! Sos mięsny czyli włoskie ragu składa się z warzyw (cebuli , marchewki, selera pietruszki zmiksowanych i podduszonych na oliwie z oliwek) Nastepnie dodaje się mięso mielone i podlewa przecierem pomidorowym (niestety koncentratu tutaj we Włoszech nie ma ) Dodajemy pieprz, sól bazylię i oregano (niestety ale nie pieczarek) Taki mięsny sos wykorzystać można do wszelkiego rodzaju makaronów oraz do lasagni. Ja osobiście zamiast płatów lasagni używam nalesników są może bardziej syte ale moje córki bardziej za nimi przepadają (to przepis mojej włoskiej teściowej) No i oczywiście beszamel i parmezan. Bez tego sera wszelka pasta (makarony) jest niezjadliwa. Pozdrowienia ze słonecznej Italy Aga


[quote:1a29ae3519="Aga32"]Witajcie!!!! Sos mięsny czyli włoskie ragu składa się z warzyw (cebuli , marchewki, selera pietruszki zmiksowanych i podduszonych na oliwie z oliwek) Nastepnie dodaje się mięso mielone i podlewa przecierem pomidorowym ([b]niestety koncentratu tutaj we Włoszech nie ma [/b]:? ) Dodajemy pieprz, sól bazylię i oregano (niestety ale nie pieczarek) Taki mięsny sos wykorzystać można do wszelkiego rodzaju makaronów oraz do lasagni. Ja osobiście zamiast płatów lasagni używam nalesników są może bardziej syte ale moje córki bardziej za nimi przepadają (to przepis mojej włoskiej teściowej) No i oczywiście beszamel i parmezan. Bez tego sera wszelka pasta (makarony) jest niezjadliwa. Pozdrowienia ze słonecznej Italy Aga[/quote]

jak to nie ma koncentratu?
Jest, sprzedawany w tubkach - dostępny w każdym sklepie
fakt faktem, że raczej rzadko jest używany..
ale sobie narobiłam smaka.....
Witam,
ja proponuję [b]cannelloni z kurczakiem[/b]
1 opakowanie makaronu cannelloni
ok 40 dkg ugotowanego mięsa z kurczaka (udka, piersi, skrzydełka, etc.)
2 średnie marchwie
1/2 puszki groszku konserwowego
1 cebula

beszamel:
1/2 kostki masła
mąka
parmezan
gałka muszkatołowa
sól
mleko

Kurczaka (jeśli inne mięso niż piersi) oddzielić od kości i bardzo drobno posiekać (ew. zmiksować). Marchew zetrzec na tarce na średnich lub dużych oczkach, groszek odsączyć i lekko rozgnieść widelcem, a cebulę podsmażyć. Wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem.
Surowy makaron napełnić nadzieniem (nalepiej użyć do tego przezroczystego woreczka foliowego z odciętym rogiem )
Następnie przygotować beszamel:
masło roztopić na patelni, następnie dodawać mąkę do momentu, gdy masło z mąką będą tworzyć grudki. Następnie dolewmy powoli mleko ciągle mieszając do chwili uzyskania konsystencji budyniu. Dodajemy parmezan ok 2-3 łyżki, szczyptę soli i ok 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Cannelloni układamy w pojemniku żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub innym tłuszczem i zalewamy całość beszamelem. Piekarnik 190 stopni na ok 50-60 min.
Smacznego.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2007-09-04, 17:15[/i] ][/size]
przypomniał mi się jeszcze jeden na makaron tagliatelle z wątróbką.

1 opakowanie tagliatelle najlepiej dwukolorowy (to już dla doznań czysto estetycznych )
ok 70 dkg wątróbek drobiowych (mogą być wieprzowe)
por naciowy
1 szkl. porto (może być słodkie czerwone wino)
400g kwaśnej śmietany
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/4 kostki masła
parmezan.

Wątróbkę umyć, pokroić i odsączyć z wody. Cebulę przekroić na pół i pokroić w krążki. 3-4 laski pora pokroić na talarki ok 2mm grubości.
Wątróbkę posolić i zarumienić na dużym ogniu przez ok 30 sekund następnie zmniejszyć ogień i dodać ok 1/2 szkl porto, dusić przez ok 5 min. Na osobnej patelni zeszklić cebulę i dodać do wątróbki. Następnie zblanszować pora przez ok 2 min i dodać do wątróbki. Do wszystkiego dodać śmietanę i dusić na patelni do momentu aż powstały sos zredukuje się do ok 1/3.

Ugotować makaron BEZ SOLI z odrobiną oleju. Masło wymieszać ze szczyptą soli i zgniecionymi ząbkami czosnku. Dodać masło czosnkowe do garnka z odcedzonym makaronem i potrząsając dokładnie obtoczyć makaron w maśle.

Podawać makaron z wątróbką na wierzchu (podobnie jak spaghetti) posypując z wierzchu otartym parmezanem najlepiej z porto lub czerwonym słodkim winem.

p.s. w przepisie podałem że potrzeba 1 szklankę porto a zużyłem 1/2 bo przeważnie wypijam drugie pół podczas gotowania, pobudza kubki smakowe. :]
właśnei apropo kuchni włoskiej. Jedenz moich znajomych otworzył właśnie sklep z włoskim jedzonkiem w warszawie (centrum Land przy metrze służęw). Pewnie mnie zaraz zlinczujecie,ze robie reklamę, ale obiecałam mu, że będe pisać i mówić o tym gdzie się da, a ponieważ sklep jest super, sumienie mam czyste. Najwyżej mod mnie usunie. Z fajnych rzeczy dostaniecie tam w dobrych cenach różne oliwy,oleje,kawę oczywiście kluchy i inne pierdoły
osobiście polecam penne in salsa bianca - makaron rurki w sosie z tuńczykiem
i tortellini w sosie gorgonzola. Przepisów nie podam bo korzystałem z półproduktów.
Co do ragu, zgadzam sie w Aga32.
[quote:e0870f30b0="Aga32"]przecierem pomidorowym[/quote]
sparzyć, obrać ze skórek pomidory i blanszować i przyprawić. Oryginalne chyba jeszcze pływają w jakimś płynie przez jakiś czas, ale tego już nie wiem. Ja korzystałem z takich:
http://delikatesypanorama...products_id=126
Oooooooooooooo fajny przepis
[b]anulka[/b], a podała byś numer stoiska handlowego w Landzie bo jest ich tam około 200, to chętnie odwiedzę
Firley, numeru stoiska nie znam,ale jest to w tzw Małym Landzie zaraz przy wejściu po lewej stronie za kantorem. )
jak ktoś odwiedzi to stoisko i poleci jako drugi to bardzo chętnie się tam wybiorę. uwielbiam kuchnię włoską. no i jeszcze meksykańską mniamuśna! zwykle zaopatruję się w almie, ale ta jest niestety dość droga.
Witajcie,

Tak sie akurat sklada ze jestem wlascicielem tego sklepiku...

Czesc anulka dzieki za reklame

Numer lokalu to 29.

Co do almy to faktycznie maja spory asortyment ale ja ich bije kilku krotnie jesli chodzi o asortyment wloski

Zapraszam zatem serdecznie i pozdrawiam.
N o no no to tylko tam robić teraz zakupy!!!
Byłem w stolicy ale nie mogłem wpaść - a wpadnę na pewno
Trzymam za słowo
a pizza ??
to tez we wŁoskim stylu
wiem wiem, teraz wszyscy zamawiaja pizze i nikomu sie nie chce robic, ale uwiezcie, ze pizza robiona wŁasnorecznie jest o wiele lepsza
oto przepis na ciasto..

* 3dag swiezych drozdzy
* lyzeczke cukru
* 60dag maki
* 400ml letniej wody lub mleka
* 4 lyzki oliwy

wez 3dag siwzych drozdzy, po lyzeczce curku i maki i rozmieszaj je w 400ml letniej wody lub mleka i odstaw do wyrosniecia ( najlepiej gdzies do slonca, zeby bylo mu cieplej.. )
Rozczyn dodaj do 60dag maki, wlej 4 lyzki oliwy i wsyp sol.
Zagniec gŁadkie ciasto, uformuj z niego kule, oprosz maka, odstaw do wyrosniecia.
Kiedy podwoi swoja objetosc, podziel na 2-4 czesci, kazda kule rozwalkuj na placek grubosci 5mm. Potem lekko go rozciagnij, by miaŁ 3-4 mm grubosci i podwyzszony brzeg. Placki poloz na blasze do pieczenia, a na nich swoje ulubione dodatki

Margherita z czarnymy oliwkami:
* 5 lyzek sosu pomidorowego
* lyzka oliwy
* sol
* zabek czosnku
* oregano
* 3 pomidory
* 10 dag mozzarelli
* 2 lyzki oliwek
* bazylia

sos pomidorowy wymieszac z oliwa i posiekanym czosnkiem, posmarowac nim spod do pizzy. Posypac sola i oregano. Pomidory umyc, pokroic na dosc grube plastry ulozyc na sosie na przemian z plastrami sera mozzarella. Wstawic do piekarnika o temp. 230 stopni C i piec ok 15 min. Posypac odsaczonymi oliwkami i listakami bazylii.

a wy jakie skladniki na pizzy lubicie ??
tak wszystko pięknie ale nie te oliwki, nie lubię ich
dlatgo pytaŁam co Wy lubicie w pizzy..
Ja lubie oliwki, dlatego taki przepis napisaŁam
Ja lubię szynkę, paprykę, i duuuuuuuuuuuuuuzo oregano
Ja to za oliwkami nie przepadam ale jak na pizzy to pól biedy.
ja w ogóle nie lubię oliwek
No a jesli są w drinku jako ozdoba to tez nie
Wtedy ich nie jem, to są oki
Oliwki mają specyficzny smak. Trzeba się do nich przekonać. Zrobione na dobry sposób są na prawdę smaczne. Każdy produkt umiejętnie przyrządzony jest na dobry.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • degrassi.opx.pl