ďťż

alexisend

Jeszcze nigdy nie robiłam tortu, a teraz mam okazję zabłysnąć, ale w internecie jest tyle przepisów, że już się gubię. Proszę więc o wyrażenie opinii, jaki tort najlepiej zrobić.Chodzi o to, żeby nie był kosmicznie drogi lub trudny w przyrządzeniu, żeby można go było zrobić za pomocą prostych, domowych narzędzi, był zrobiony z prostych, łatwo dostępnych składników, był Pyyysssszzznnyyy i efektowny.
Wolałabym, żeby torcik był sprawdzony

Czekam na propozycje i z góry dzięki!


Prawde mowiac nigdy nie lubilam doradzac w takich sprawach, poniewaz to, co mi smakuje, nie musi kazdemu...
Szpecem od tortow tez nie jestem, ale pewnie zrobilabym biszkopt, na to jakis krem na przyklad z budyniu lub taki, ktory by mi "przypadl" do gustu i poprostu udekorowalabym na swoj sposob...

A moze tort bananowy z ajerokoniakiem??- jezeli by Cie interesowal, z mila checia podam Ci przepis...
Ten tort robilam, jako pierwszy tort w zyciu - wyszedl i smakowal,
Pozdrawiam...
Hmm, może i by był dobry ten tort tylko ile on by kosztował? Domyślam się, że dość duzo, podaj jakąś orientacyjną cenę. A może masz jeszcze coś do zaproponowania?
Emi, co do ceny, to niestety nie mam pojecia nawet w przyblizeniu jaka moze byc...
Nie mieszkam w Polsce, wiec trudno mi podac ile by to mniej wiecej kosztowalo... Nie znam cen polskich produktow....
Jezeli chodzi o inne propozycje, to w sumie kazdy tort "opiera sie" na biszkopcie, od Ciebie zalezy, jak ma wygladac i mniej wiecej w jakim smaku ma byc przygotowany...
Czy to ma byc przekladany z kremem, czy tylko jedna warstwa kremu, czy to ma byc sernik, czy bardziej z owocami...
Podaj moze wiecej szczegolow, bo na prawde nie mam pomyslu w tej chwili, co moglabym Ci zaproponowac...
Ale o ceny to mnie prosze nie pytac...


Hmm, myslałam o jakimś czekoladowym może, mógłby mieć też trochę alkoholu, coś żeby w miarę ładnie wyglądał, ale to nie musi być niewiadomo co, po prostu coś dobrego, co raczej każdemu by posmakowało, zresztą niewiem dokładnie jaki ma być smak- to obojętnie, ważne, żeby był dobry i już
Ale ten przepis na bananowy z ajerkoniakiem możesz podać, bo brzmi apetycznie, i to nawet bardzo, tylko niewiem jak z ceną, bo chodzi o to, że to raczej moja mama to finansuje . Podaj przepis, to przejrze składniki i zobaczymy co da się zrobić
Tort bananowo-ajerkoniakowy
3 jajka
80 g cukru
1,5 lyzki gorzkiego kakao
80 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia..
Na mase:
3 banany
3/4 L soku bananowego
2 paczuszki budyniu waniliowego
1 kubek kwasnej smietany
1 filizanka ajerkoniaku
80 g cukru
6 platkow zelatyny
1/2 L slodkiej smietany

Wszystkie skladniki na ciasto wymieszac, przelozyc do okraglej formy i piec w nagrzanym piekarniku przy 200 st. ok. 25 min.
Ciasto zostawic do ostygniecia.

Banany obrac, pokroic w plasterki i wylozyc na ciescie..
Budyn i sok bananowy wymieszac i ugotowac... Cieply krem wylozyc na banany i zostawic do ostygniecia.
Kwasna smietane, ajerkoniak i cukier wymieszac, zelatyne przygotowac wedlug opakowania i wmieszac do masy smietankowej. Ostudzic.
Smietane ubic i wmieszac do masy...
Wylozyc na tort i zostawic do calkowitego stezenia.
Udekorowac wedlug gustu.... na przyklad wiorkami czekoladowymi
---------------------------------------------------------------------
Moze moglabym Ci jeszcze polecic ciasto z krakersami przelozonym kremem budyniowym... ( jest dosc latwe i dosc szybkie w przygotowaniu)
albo wspaniale jest tez tiramisu ( z tym ze wiem, ze serek, ktory potrzebujesz do tiramisu, w Polsce jest dosc drogi- ale oplaca sie, poniewaz ciasto jest super!!!!!! )
Co jeszcze? hmmm... - jak na zlosc, przychodza mi pomysly rozne, ale nie czekoladowe, hehe
Jak cos wymysle, to jeszcze Ci wpisze
Mmm, tiramisu, kiedyś, dawno to jadłam, pycha, co to za serek?Moze spróbuję zrobić, jak nie to spróbujemy z tym bananem, ale tym tiramisu mi takiego smaka napędziłaś... Powiedz co to za serek to być może spróbujemy, mniam
To Mascarpone..... a masz przepis na tiramisu? Jak nie masz, to tez moge wpisac.... Przepis jest sprawdzony przez mnie wielkokrotnie
Kurcze... sama sobie narobilam smaka....- chyba jutro bede robic
O rany, pierwszy raz słyszę taką nazwę sera Trzeba będzie poszukać w sklepach Przepis możesz dać, bo pewnie w necie by się znalazło, ale może tam być coś pokopane, bo często przepis zamieścić może byle kto, dlatego lepiej mieć sprawdzony. Będę bardzo wdzięczna.

A tak BTW to gdzie ty mieszkasz Caritka?

Pozdro.

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2005-07-18, 17:27[/i] ][/size]
OOuu, właśnie znalazłam w internecie, że ten ser kosztuje 32zł za kilo.A ile tego sera jest potrzebne do ciasta?
Myślisz, że serek można czymś zastąpić?Poszukałam różnych sposobów i najbardziej obiecujące wydawało mi się:

[u]1 opakowanie serka mielonego tłustego campiny (500g) i 1 opakowanie smietany słodkiej 36% z Piątnicy 200g[/u]

[b]LUB[/b]

[u]10 dkg serka homogenizowanego
1/2 szklanki kwasnej smietany
1 lyzka cukru
Dobrze wymieszac, odstawic na godzine. Po godzinie nadaje sie do uzycia.[/u]

Uważasz, że któreś się zda? Jeśli tak to które?
Emi, wlasnie tiramisu "polega" na tym, zeby byl ze serka Mascarpone... Tiramisu zrobione z innego serka, nigdy nie bedzie orginalnym tiramisu.
Jezeli zrobic z innego sera, bedzie to sernik tylko podobny do wloskiego deseru, ale nie bedzie to samo...
No dobra, zamieszczam przepis Mam nadzieje, ze jak juz beda moderatorzy i wiecej dzialow, to zamieszcza te przepisy na odpowiednie miejsce

Tiramisu
500g mascarpone
250ml mocnej kawy rozpuszczalnej
4 zoltka
4 bialka
100g cukru pudru
szczypta soli
10 lyzek koniaku ( 6 lyzki do sera, reszta do zimnej kawy) - lub jakiegos innego alkoholu
ok.150g biszkoptow podluznych
kakao gorzkie

Najpierw zrobilam mase..... Zoltka, cukier puder i koniak (chantré) ubilam na puszysta piane, pozniej -delikatnie miszajac dodawalam mascarpone malymi porcjami.
Bialko ze szczypta soli ubilam na sztywna piane i delikatnie wmieszalam w mase serowa.- Teraz moczylam biszkopty ; doslownie na sekunde zanurzalam w mocnej kawie ( najpierw jedna strone biszkopta, a potem druga.. nie moczylam go calego!!! )
Dno okraglej formy zakrylam jedna warstwa nasaczonych biszkoptow i pokrylam je czescia masy serowej, pozniej znowu na mase nalozylam biszkopty i "zakrylam" je masa ( wyszly mi dwie warstwy)- i wstawilam do lodowki. Po okolo 3 godzinach mozna bylo juz jesc....Oczywiscie przed podaniem posypac dosc grubo gorzkim kakao.
Zamiast koniaku mozna dac 6 lyzek Amaretto, -dwie lyzki do sera, a reszte do kawy)- ja jednak nie lubie Amaretto i dodalam koniak...
Znam osoby, ktore robia tiramisu w ogole bez Amaretto lub jakiegokolwiek alkoholu, no ale to juz wedlug uznania...
Zycze smacznego

[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2005-07-18, 19:31[/i] ][/size]
[quote:a6cccd131c="Emilyana"]A tak BTW to gdzie ty mieszkasz Caritka? Wink[/quote]

Zapomnialam odpowiedziec Ci na to pytanie...

Mieszkam w Niemczech, niedaleko granicy holenderskiej...

P.S Cytowanie wypowiedzi dziala super
Dzięki za przepis, poszukam sera w sklepie, jak nie będzie to się zobaczy, wkażdym razie wielkie thx

[quote]w Niemczech, niedaleko granicy holenderskiej... [/quote]

A możesz dokładniej okreslić gdzie (miasto)?Sorry, że jestem wścibska, ale często bywam w Niemczech i to gdzieś w tych okolicach, o których mówisz i tak mnie to ciekawi
Jasne, ze moge powiedziec... Jest to mala miejscowosc niedaleko Duisburga, Essen, Düsseldorfu
Jak bedziesz gdzies w poblizu, zapraszam
O, to całkiem blisko! Ja często jeżdże do babci, kora mieszka w Iserlohnie, koło Dortmundu. Ostatni raz byłam... 3 dni temu. To znaczy byłam na trochę ponad 2 tygodnie i wyjechałam stamtąd w sobotę.Dopiero drugi pełny dzień jestem w domu.
To raczej niedaleko od Ciebie

Qrcze, jakbym wcześniej wiedziała o tym tiramisu to bym sobie kupiła w Niemczech ten ser (zauważyłam, że tam takie różne produkty nabiałowe itd. są raczej tanie, a poza tym jak się płaci euro to się tak nie odczuwa, że naprzykład marne 2,50 euro to w Polsce 10 zł ).O, rany, teraz sobie nie daruję
Faktycznie, daleko nie mam od Dortmundu Szkoda, ze nie poznalysmy sie wczesniej, na pewno bysmy jakos spotkanie zorganizowaly
A sluchaj, nie moze Ci Babcia wyslac? - Albo, moze, jak pojedziesz nastepnym razem, to sobie przywieziesz.... - kiedy znowu jedziesz?
Uuuu, znowu t o za jakiś rok może, a trochę głupio prosić babcię, żeby mi przysłała 1 głupi ser Ale zobaczymy. A ile on wogóle kosztuje u was? I czy wogóle łatwo go znaleźć ?
Mysle, ze wcale nie glupio poprosic.... w najgorszym wypadku, babcia odmowi
Tutaj kosztuje cos ok. 2,50 €. nie wiem dokladnie, nie pamietam... ale cos kolo tego...
Mascarpone jest latwo dostepne... Zawsze kupuje w Edece, ale i w wiekszych innych spklepach tez mozna je dostac...
Ja mogę polecić mój tort śmietanowy, tylko, że sezon truskawkowy już się chyba skończył, ale można z innymi owocami go zrobić, też powinien być dobry:

http://www. forum.smacznie.com/viewtopic.php?p=149#149
Hmm, a ma ktoś przepis na tort czekoladowy? Taki, żeby był dobry, dobry i jeszcze raz...tani. Noi dobrze by było, żeby był sprawdzony, zrobiłabym któryś z wcześniej poleconych,ale:
Do bananowego nie mogę kupić ajerkoniaku,
do Tiramisu nie mam sera, a babcia i tak mi nie zdąży wysłać, bo imprezka już w tą sobotę
Sezon na truskawki już rzeczywiście minął, a wolę nie ryzykować z innymi owocami

Poza tym bardzo lubię torty czekoladowe, więc może coś z tego smaku???
Hmmm...

TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM

Ciasto :

15 dag czekolady
9 łyżek mąki
15 dag cukru
5 łyżek masła
6 jajek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i roztopioną czekoladą na jednolitą pulchną masę. Wymieszać z pianą z białek, mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec dwa lub trzy krążki.

Krem :

5 łyżek cukru ∫
niewielka ilość wody ∫ gęsty, przestudzony syrop
3 żółtka
¾ l śmietanki kremowej
cukier waniliowy

Syrop, żółtka i cukier waniliowy utrzeć. Po zupełnym ostudzeniu połączyć z bitą śmietaną.
Hestia, a robiłaś kiedyś takiego torta? I dobrze wypadł?
wracając do Tiramisu'.. Caritka ma rację.
Bez mascarpone to nie będzie Tiramisu'
[quote:8935f0e695="Emilyana"]Hestia, a robiłaś kiedyś takiego torta? I dobrze wypadł?[/quote]

Jasne, że robiłam i powiem więcej im mniej dodatków do ciasta tym jest lepsze

A piekłyście kiedyś taką drożdżówkę

1 kg mąki
10 dag drożdży
1 jajko
15 - 20 dag cukru
cukier waniliowy
¾ margaryny
¾ do 1 l wody

Mówię Wam mało z pieca nie ucieknie, a jaka jest dobra jak się ją posypie dodatkowo kruszonką.
Jak nie znajdę nic ciekawszego, to zrobię ten torcik...raczej na pewno zrobię.
Wielkie dzięki.
[quote="Hestia"]1 kg mąki
10 dag drożdży
1 jajko
15 - 20 dag cukru
cukier waniliowy
¾ margaryny
¾ do 1 l wody[/quote]
To chyba wyjdzie coś w rodzaju zwykłej bułeczki a nie pysznej drożdzówki- ciasto z 1 jajkiem i bez mleka tylko z wodą - czy ty to piekłaś?
najprostszy tort na świecie:
-sztuka jest tylko taka żeby umieć upiec biszkopt :)
- z resztą sobie poradzicie; kupujecie krem do karpatki w paczce
galaretkę
mrożone owoce
po zrobieniu biszkoptu, robicie wszystkie pozostałe składniki tak jak jest napisane na odwrocie paczki :)

SMACZNEGO POZDRAWIAMY :)
Właśnie jaka jest jego cena?
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • degrassi.opx.pl